Urban Plan Design Vondelparc

Geschiedenis van het Vondelparc

Het Vondelparc is een uniek woongebied vlak bij de binnenstad van Utrecht. Het park wordt omsloten door de Vondellaan, Jutfaseweg en de Croesestraat. Het is een autovrij groen park, op loopafstand van het centrum van Utrecht. In het park staan ongeveer 250 woningen en appartementen.

Het terrein was voorheen in eigendom van de Universiteit en de Hogeschool. In de jaren ’90 zijn de gebouwen van de Hogeschool en Universiteit gesloopt. Langs de Vondellaan en de Jutfaseweg staan nog een aantal gebouwen die aan die tijd herinneren: het gebouw van de HTS, het Laboratorium voor Fysiologische Chemie van de Faculteit Geneeskunde en het Tandheelkundig Instituut. Deze gebouwen zijn omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouwen en appartementen.5

Het plan voor het Vondelparc is ontworpen door architectenbureau Mecanoo en is in de jaren 2000 en 2001 gebouwd. Mecanoo gebruikt het park als één van hun referentie projecten (link). Het is een gebied met een bijzondere architectuur waarbij duurzame materialen zijn gebruikt. Boven op de halfverdiepte parkeergarage ligt een autovrij park. Dit wordt gebruikt om te spelen en te wandelen. Het houten dak van de parkeergarage is de ‘voortuin’ van de aangrenzende woningen. De afzonderlijke gebouwen in het Vondelparc zijn ondergebracht in verschillende VvE’s. Het park is in eigendom van de gezamenlijke bewoners en valt onder het beheer van een aparte Vereniging van Eigenaren. Alleen de twee doorgaande voetpaden zijn in eigendom van de gemeente.

 

De luchtfoto van het Vondelparc hiernaast toont het park gelijk na de bouw. Toen waren de zonnepanelen nog niet geïnstalleerd. Klik de foto voor een vergroting.